Naast de ponyfokkerij heeft Margriet sinds enkele jaren een nieuwe hobby: hondenshows! En dankzij deze hobby kwam natuurlijk de onvermijdelijke dag dat er een rashond haar entree mocht maken op Stal Oak Forest. Maak kennis met Tussocks Manor Dearbhail, of zoals wij haar noemen: Lexie.

9 weken oud en al zo’n (eigen)wijze blik. Dat wordt nog wat…

Lexie is een Ierse Setter dame, geboren op 23 februari 2020. Haar moeder is Tussocks Manor Avonmora (Lizzy) en haar vader de Poolse reu Beauty Or The Beast Diervilla (Franek). 

Lizzy
Franek

“Wat een onzin, die hondenshows”

Met die zin van mij begon het. Hij werd namelijk door mijn vriendin Susan beantwoord met: “Je gaat maar een keer mee”. En zo geschiedde. Het leek mij niks! Dat in een strak rokje draven naast zo’n opgeföhnde showhond, dat kon niet leuk zijn. En voor wat? Een rozet en een kus van keurmeester? En dat meerdere keren per jaar. Ik ben altijd blij dat we met onze pony’s eigenlijk alleen maar voor stamboekopname en eventueel een predicaat naar een keuring hoefde te komen! Maar afijn, ik besloot mee te gaan en zo kwam ik in december 2017 op een van de grootste hondenshows, in de RAI Amsterdam. Samen met drie van Susan’s Ierse Setters: Darcy, Lizzy en Fanny. Het was een lange dag, maar de honden behaalden mooie resultaten en ik had me eigenlijk geen moment verveeld. Sterker nog: het was toch wel heel erg leuk! Er werd me een hond in handen gedrukt. “Nu mag jij eens laten zien wat je kan”. En onder toeziend ook van enkele fokkers en keurmeesters liep ik zelf een rondje voor spek en bonen door de ring. En dat smaakte wel naar meer… Sindsdien heb ik bijna geen show meer gemist en hebben we ook in het buitenland deelgenomen aan shows. Daarnaast kwam de interesse in Kynologie. Hondenfokkerij en paardenfokkerij hebben veel raakvlakken en het is interessant om dit vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Hoe ga je om met inteelt? Wat is functionele bouw? Welke keuzes maak je met betrekking tot erfelijke gebreken? Allemaal vragen waar beide fokkerijen mee te maken hebben.

En met de liefde voor de hondenshows kwam ook de liefde voor de Ierse Setter. Ze zijn ontzettend eigenwijs, maar ook heel erg lief. Vooral Susan’s jongste dame Fanny werd mijn favoriet. En zo kwam het dat we in december 2019 met Fanny’s moeder Lizzy naar een mooie reu (in Polen) reden voor een dekking. Met als resultaat: op 23 februari 2020 werd een nestje van drie kleine Iertjes geboren. Twee heren en een dame. En die laatste haalden we eind april naar ons huis in Lemelerveld. 

Met moeder en oma op de bank

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *